تبلیغات
وبلاگ کاملا علمی - گرایش به شیرینی نشانه كم خونی است؟!
خواستن = توانستن

گرایش به شیرینی نشانه كم خونی است؟!

شنبه 6 شهریور 1389 05:55 ب.ظ

نویسنده : شیوا زرندی

http://www.iranvij.ir/upload/images/c95sc804bt7m1pbvyplw.jpg

شاید این موضوع برای شما عادی باشد كه به مزه‌ای خاص مثل شیرینی، شوری یا ترشی علاقه داشته باشید و مثلا شیرینی‌ خور باشید، اما از ترشی فراری باشید!


بعضی ‌ها می ‌گویند گرایش به یك طعم و مزه خاص می ‌تواند علامت ابتلا به یك بیماری باشد؛ مثلا می ‌گویند كم‌ خون ‌ها بیشتر شیرینی می‌ خورند و... .

در رابطه با صحیح یا غلط بودن این قبیل باورها با دكتر مسعود كیمیاگر، متخصص تغذیه و رژیم ‌درمانی گفتگویی داشته‌ ایم.

آیا گرایش به یك طعم و مزه خاص می ‌تواند نشانه ابتلا به یك بیماری باشد؟


نه؛ ولی تغییرات فیزیولوژیك در بدن یك فرد می ‌تواند سبب این حالت شود. این دقیقا منشا همان حالتی است كه در خانم ‌های باردار اتفاق می ‌افتد، زیرا در دوران بارداری حس بویایی و چشایی خانم‌ ها افزایش می یابد، لذا به یك سری غذاها تمایل بیشتر و به یك سری غذاها تمایل كمتری نشان می ‌دهند.

در مورد افرادی هم كه خوراكی ‌های خاصی را هوس می ‌كنند، ممكن است این موضوع اتفاق بیفتد.

یعنی تغییرات هورمونی باعث می ‌شود غذاهای خاصی را هوس كنیم؟

تا حدودی، بله. به طور كلی هوس های غذایی سه وجه دارند: یك وجه، فیزیولوژیك است، یك وجه روانی و وجه دیگر اجتماعی.

وجه فیزیولوژیك همین است كه افراد به یك بو یا مزه خاصی حساس می ‌شوند و دلیل آن هم تغییرات هورمونی است.

وجه اجتماعی معمولا تجربی است، مثلا فرد در یك موقعیت و شرایط خاص، غذایی را میل می ‌كند كه برایش لذت‌بخش است. وقتی این موضوع چند بار تكرار شود و همان محیط را برای فرد تداعی كند، سبب می ‌شود فرد به مزه آن غذا متمایل ‌تر شود. عكس این موضوع هم صادق است یعنی سبب زده شدن فرد از مزه ‌ای خاص می ‌شود.

وجه روانی هم این است كه وقتی فردی با دوستان خود است، ممكن است اخلاق و رفتار و علایق‌ دوستانش به او منتقل شود، یا فرد به طور ناخودآگاه بخواهد خود را با دیگران هم‌ فكر و هم‌ سلیقه نشان دهد (به عنوان مثال در دوران نامزدی دختر و پسر) و به همین دلیل به سمت طعمی خاص گرایش می یابد.

پس این باورهایی كه در رابطه با گرایش به شیرینی و مبتلا بودن به كم‌خونی یا افسردگی وجود دارد، اشتباه است؟

ببینید؛ معمولا آن هایی كه افسردگی دارند با خوردن غذاهای شیرین مثل بستنی و شكلات، یك حالت شعف و شادی پیدا می ‌كنند، چون هورمونی به نام بتاآندورفین پس از مصرف این غذاها در بدن ترشح می ‌شود كه باعث می گردد افراد افسرده و كسل، حال‌ شان بهتر شود؛ مثلا دادن حلوا در مراسم عزاداری همین اثر را دارد. اما در رابطه با شوری و ترشی چنین چیزی نداریم.

البته نمی ‌توان در مورد هر یك از این حالت ها به طور قطع حرفی زد، ولی عادت كردن بدن به یك مزه، بیشتر به نوع ذائقه و تغییرات هورمونی مربوط است.

این عادت، مشكل و بیماری خاصی هم در فرد ایجاد می‌ كند یا نه؟

خب، مصرف افراطی یك ماده غذایی خاص در درازمدت ، طبیعی و درست نیست و اثرات مُضری دارد.

مثلا هر كسی ممكن است در حالت افسردگی، ناراحتی و مشكلات زندگی ‌اش به مزه شیرین گرایش یابد تا به طور موقتی و لحظه ‌ای خود را آرام كند، اما وقتی زیاد شیرینی بخوریم، شیرینی و چربی تاثیرات مضری دارند كه از آن جمله می ‌توان به چاقی، دیابت، بالا رفتن چربی خون و... اشاره كرد.

مصرف مداوم غذاهای شور هم در فشار خون تاثیر می‌ گذارد، به ویژه در كسانی كه حساسیت بیشتری دارند. وقتی مصرف غذاهای شور به صورت یك عادت درآید، در درازمدت سبب افزایش فشار خون می ‌شود.

اما در رابطه با ترشی باید گفت كه مشكل خاصی ایجاد نمی ‌كند. به هر حال در قدیم گفته می‌شد ترشی معده را اذیت می ‌كند، اما این‌ مربوط به مصرف ترشی در حد زیاد و در افرادی است كه حساسیت دارند، و گرنه معده ما خودش اسید ترشح می ‌كند.

معده به سه شكل تحریك می شود:

تحریك مكانیكی كه با مصرف غذاهای دیرهضم مثل گوشت‌ های سفت و برخی سبزیجات سخت و محكم رخ می دهد. یكی تحریك شیمیایی است كه با مصرف ادویه و برخی مواد شیمیایی رخ می ‌دهد و یكی تحریك حرارتی است كه با مصرف غذاهای خیلی داغ یا خیلی سرد رخ می ‌دهد.

شما به كسانی كه به طور مداوم به یك مزه خاص تمایل دارند، مثلا مدام هوس شیرینی یا شوری را دارند، چه توصیه ‌ای می كنید؟

خب، بهتر است آن ها ریشه این گرایش را پیدا كرده و یك جایگزین برای غذای مذكور پیدا كنند. مثلا اگر در یك لحظه هوس شیرینی و شكلات می ‌كنند، ببینند چه كاری حواس آن ها را پرت می‌كند؛ كارهایی مانند زنگ زدن به یك دوست، سرگرم كردن خود به یك كار مفید، قرآن یا دعا خواندن، كتاب خواندن، 5 دقیقه بیرون رفتن از خانه، دوش گرفتن و ... .

به شكل ‌های مختلف می ‌توانند در آن لحظه هوس و فكر خوردن آن ماده غذایی خاص را از سرشان بیرون كنند تا مانع از بروز آثار منفی آن در دراز مدت شوند.



دیدگاه ها : نظرات

آخرین ویرایش: پنجشنبه 12 دی 1392 03:36 ب.ظ