تبلیغات
وبلاگ کاملا علمی - ********** ارزش غذایى ماست **********
خواستن = توانستن

********** ارزش غذایى ماست **********

یکشنبه 1 شهریور 1388 05:22 ب.ظ

نویسنده : شیوا زرندی
ماست غذایى است كه از بستن شیر به وسیله نوعى میكروب كه به آن ((یاسیلیس بلغارى )) مى گویند به دست مى آید.
دكتر گیلورد هاوزر غذاشناس نامى جهان در كتابهاى خود طول عمر مردم بلغارستان را در اثر مصرف ماست مى داند. شاید به همین علت بسیارى از چوپانهاى بلغارستان كه زیاد ماست مى خوردند سالم و با نشاط هستند و در صد سالگى مثل جوانها فعالیت دارند. خواص غذایى ماست مثل شیر است ولى همین شیر بسته كه ماست را به وجود مى آورد زودتر از شیر هضم مى شود و بعلاوه داراى خاصیت ضد عفونى كننده روده ها نیز هست.
ماست در روده هاى ما كه ستونهاى میكروب جمع شده اند و هر روز حداقل هشتاد گرم از این میكروبها با تخلیه فضولات دفع مى شود مثل جارویى است كه آنها را پاك مى كند زیرا باكترى هاى مفید ماست در روده ها زیاد مى شوند و به جنگ میكروبهاى مضر برمى خیزند.
آمیولیتها یا ساكارولیتها كه تغییر شكل داده و به مواد هضم شدنى هیدرات دوكربن ، نشاسته و مواد قندى تبدیل مى شوند مثل میكروبها مفید هستند و حتى اگر به مقدار زیادى هم باشند تولید اختلال نمى كنند ولى برعكس ‍ پروتئولیتها كه به مواد پروتئینى غذا حمله مى برند علت پیدایش بسیارى از اختلالات روده ها هستند كه افزایش و ازدیاد شدید آن كه به اصطلاح به آن ((پرترید)) مى گویند موجب بیمارى اسهال مى شود.
از این رو كسانى كه غذایشان بیشتر مواد سفیده اى گوشتى است باید میوه و سبزى بخورند تا تعادل برقرار شود، والا میكروبهاى مضر در روده ها زیاد خواهد شد. ماست در تغذیه این نقش را بازى مى كند كه براى روده هاى ما میكروبهاى مفیدى تولید مى كند كه آن میكربهاى مفید به جنگ میكروبهاى مضر روده ها مى روند.
باسیل بلغارى كه در ماست وجود دارد این مزیت را دارد كه در مقابل عمل مخمرهاى هاضمه مقاومت مى كند و فعالیت خود را در محیط روده ها گسترش مى دهد.
مچنیكوف زیست شناس معروف كه تحقیقات و مطالعات قابل توجهى درباره مخمر هاضمه كرده است عقیده دارد ماست بهترین درمان روده هاست .

مصرف ماست به چه كسانى تجویز مى شود؟
مصرف ماست به همه ، حتى بچه هاى كوچك كه به هشت یا ده ماهگى رسیده اند، تجویز مى شود. كسانى كه نمى توانند شیر را هضم كنند و در مقابل موادى كه از شیر ساخته مى شود حساسیت دارند اغلب ماست را مى توانند تحمل كنند و هضم نمایند. بعضى به اشتباه معتقدند كه ماست كلسیم بدن را كم مى كند و به اصطلاح ضعف مى آورد، حال آنكه این نظر به هیچ وجه درست نیست و برعكس ماست سرشار از كلسیم و املاح معدنى است و مثل شیر داراى خواص نیروبخش است .
مصرف ماست براى این اشخاص كاملا ضرورت دارد:
تمام كسانى كه روده هاى علیل دارند. وقتى به طور مرتب ماست بخورند از حوادث ناگوارى كه در اثر غذاى گوشتى و تحریكات روده اى پیش مى آید در امان خواهند بود.
كسانى كه هضم كندى دارند و یا یبوست ، اسهال ، آپاندیس ، كولیت ، انسداد روده ها، كولى باسیلوز، نفس بدبو، بى خوابى و ضعف عصبى دارند چون این امراض در اثر اختلال روده ها پدید مى آید به آنها توصیه مى شود كه حتما ماست مصرف كنند.
همچنین به كسانى كه به ناچار تحت معالجه با آنتى بیوتیكها قرار گرفته اند، چون قارچهاى میكروسكوپى آنتى بیوتیك ، فلور روده اى آنها را خراب مى كند و ماست از غذاهایى است كه در جهت مساعدى دوباره فلور روده اى را مى سازد توصیه مى شود.

چه ماستى باید انتخاب كرد؟
ماستى كه به طریق پاستوریزه تهیه مى شود خوب است ولى خودتان هم در خانه مى توانید ماست تهیه كنید. ترتیب تهیه آن این است كه شیر را بجوشانید وقتى نیم گرم شد در همان ظرف كمى ماست به آن بزنید. بعد در آن را بگذارید و روى آن حوله اى یا پارچه اى بیندازد تا كم كم سرد شود و ماست ببندد.
از ماست در ایران خوراكیهاى متنوعى درست مى كنند كه از آن جمله آش ‍ ماست ، ته چین بره و خورش ماست است . خورش ماست را باید از ماست شیر بز یا میش تهیه كرد تا در موقع جوشیدن نبرد و تكه تكه نشود. همچنین ماست را با آب مخلوط كرده و از آن دوغ درست مى كنند.
حكیم موفق هروى در كتاب خود راجع به ماست و دوغ چنین مى نویسد: ((ماست از شیر سردتر است ، حرارت بشكند و روزى كه رنج رسیده بود، مرد را اندر گرما چون ناشتا بخورد نیك بود و دوغ سردتر از ماست است . معده گرم و گرمى داران را موافق باشد ولیكن عصب را زیان كند.)).



دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: یکشنبه 1 شهریور 1388 05:37 ب.ظ